Arbetet med aktiva åtgärder
Universitet och högskolor ska arbeta med så kallade aktiva åtgärder. Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på annat sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund.
Aktiva åtgärder har i likhet med diskrimineringsförbuden till syfte att förebygga och motverka diskriminering. Diskrimineringsförbuden är avsedda att motverka konkreta diskriminerande handlingar i individuella fall. Utöver det syftet ska aktiva åtgärder även verka pådrivande och mana till ökade ansträngningar för att förebygga diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter på en mer generell och strukturell nivå.
Arbetet handlar inte om att genomföra åtgärder mot problem som redan uppkommit i ett enskilt fall, utan om att förebygga att studenter diskrimineras eller på annat sätt får begränsade möjligheter på högskolan.
Diskrimineringslagen 3 kap. 1-3 och 15-20 §
Krav på arbete med aktiva åtgärder
Lärosätets arbete med aktiva åtgärder ska ske i samverkan med studenter och anställda. Högskolan ska dokumentera arbetet löpande. Att högskolor ska arbeta förebyggande och främjande i fyra steg innebär att de ska
- undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för studenters lika rättigheter och möjligheter i verksamheten
- analysera orsaker till upptäckta risker och hinder
- genomföra de förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas
- följa upp och utvärdera arbetet.
Utbildningsanordnaren ska genomföra arbetet fortlöpande. Det betyder att arbetet ska vara ständigt pågående. Åtgärderna ska tidsplaneras och genomföras så snart som möjligt.
De fyra stegen ska genomföras inom följande fem områden
- antagning och rekrytering
- undervisningsformer och organisering av utbildningen
- examinationer och bedömningar
- studiemiljö
- studier och föräldraskap.
Utöver de fyra stegen ska utbildningsanordnaren också ha riktlinjer och rutiner för verksamheten i syfte att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier, som också ska följas upp och utvärderas.