Framgångsfaktorer
Avgörande för det främjande arbetet framgång är inte bara att det präglar undervisningen, de anställdas förhållningssätt och verksamhetens regler och rutiner. Hur arbetet organiseras i sin helhet har stor betydelse för dess framgång.
Diskrimineringslagen ställer krav på högskolorna, men ger även en vägledning för utformningen av arbetet. Forskningen om organisationsförändringar ger stöd för att det finns ett antal framgångsfaktorer:
Nulägesanalys
En undersökning av verksamheten är väsentligt för arbetets framgång. Undersökningen bör ta sikte på att identifiera risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten.
Ledningens och anställdas målfokuserade arbete
Högsta ledningens agerande är avgörande. Förändringar kommer till stånd genom en kombination av ledningens stöd och delaktighet på lägre nivåer. För att nå framgång behöver ledningen aktivt lyfta frågorna inom organisationen, ifrågasätta och arbeta för förändringar på såväl central som lokal nivå.
Systematik i arbetet
Ett framgångsrikt främjandearbete är systematiskt och kan beskrivas som en ständigt pågående process för att utveckla verksamheten. Det handlar om att utgå från sin egen situation och utforma utvärderingsbara mål och åtgärder utifrån de behov som finns i den egna verksamheten. Hur uppföljningen av arbetet görs är betydelsefullt för hur arbetet utvecklas.
Styrning och uppföljning
Ledningen bör ge direktiv för hur arbetet ska ledas, organiseras och genomföras på olika nivåer samt sätta upp mål. Att anslå tid och resurser för arbetet är också av stor betydelse.
Att ge chefer och särskilda likavillkorssamordnare ansvar och mandat att driva frågorna i organisationen är en framgångsfaktor. Att efterfråga resultat är lika viktigt.
Mål och strategiers betydelse
Att arbeta målinriktat och skapa en strategi för att nå målen och för att komma över identifierade hinder är också en framgångsfaktor. Beskriv nyttan med detta arbete och koppla ihop det med högskolans övriga styr- och måldokument.
Samverkan och delaktighet
Lärosätet ska samverka i alla de steg som ingår i arbetet med aktiva åtgärder, från undersökning och analys till eventuella åtgärder som behöver genomföras samt uppföljning och utvärdering.
Kunskap
Det är viktigt att högskolan förvissar sig om att alla i verksamheten känner till vad trakasserier, sexuella trakasserier och andra former av diskriminering är. För att personalen ska kunna utveckla sin förmåga att uppmärksamma detta är det viktigt att de får tillfälle att samtala om diskrimineringsgrunder, normer och värderingar. Utgångspunkten måste vara de situationer som de anställda upplever i sin verksamhet, visar forskningsresultat som redovisas i Public Administration Review.
Källor
Managing Successful Organizational Change in the Public Sector
Fernandez, Sergio och Rainey Hal (2006). Managing Successful Organizational Change in the Public Sector. Public Administration Review. Volym 66 (2). Sida 168-176.