Du som har en funktionsnedsättning

Enligt diskrimineringslagen är diskriminering som har samband med funktions­nedsättning förbjuden bland annat inom utbildnings­området.

Med funktionsnedsättning avses i diskrimineringslagen varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Tillfälliga begränsningar av funktions­förmågan är alltså inte en funktions­nedsättning i diskrimineringslagens mening.

Bristande tillgänglighet är en ny form av diskriminering enligt diskriminerings­lagen. När det gäller högskolan innebär förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet ett krav på anpassnings­åtgärder som inte endast gäller lokalernas tillgänglighet och användbarhet. Även andra former av åtgärder för tillgänglighet än sådana som gäller den fysiska miljön kan alltså krävas av högskolan. Det kan handla om stöd eller personlig service samt om information och kommunikation.

Högskolans ansvar för att vidta tillgänglighetsåtgärder är begränsat till sådana åtgärder som kan anses skäliga. Vad som är skäligt ska bedömas från fall till fall. Viktiga faktorer vid bedömningen är bland annat vilka krav på tillgänglighet som ställs i lag eller annan författning, liksom kostnaden för att vidta åtgärden. Kostnaden ska vara rimlig och ställas i relation till högskolans ekonomiska situation.

Det är du som student som avgör vem och när du vill informera om din situation och eventuellt behov av pedagogiskt stöd. Med samordnaren kan du diskutera dina studieplaner, eventuella behov av pedagogiska stödåtgärder eller anpassningar av studiesituationen. Bedömning av behovet av pedagogiskt stöd sker individuellt och med hänsyn till de studier du ska bedriva och undervisningens upplägg. Samma lärande och kunskapsmål gäller alla studenter och du som student är alltid själv ansvarig för dina studier.

Åtgärder för tillgänglighet

Det finns möjlighet att få olika former av pedagogiskt stöd under studierna. Det gäller vid alla universitet och högskolor och enskilda utbildnings­anordnare med examenstillstånd. Vid alla universitet och högskolor finns det en särskild kontaktperson och samordnare av pedagogiskt stöd för studenter med funktions­nedsättning som erbjuder individuella samtal för att diskutera både utbildningsval och eventuella behov av pedagogiskt stöd.

studeramedfunktionshinder.nu Länk till annan webbplats. hittar du alla samordnares namn, telefon och e-postadresser samt länkar till alla universitet och högskolor.

Det är du som student som avgör vem och när du vill informera om din situation och eventuellt behov av pedagogiskt stöd. Med samordnaren kan du diskutera dina studieplaner, eventuella behov av pedagogiska stöd­åtgärder eller anpassningar av studiesituationen.

Bedömning av hjälpbehovet sker individuellt och med hänsyn till de studier du ska bedriva och undervisningens upplägg. Samma lärande och kunskapsmål gäller alla studenter och du som student är alltid själv ansvarig för dina studier.

  • anpassad examination eller alternativa examinationsformer
  • anpassad tidplan
  • litteratur på anpassat medium, såsom digitala talböcker via högskolebiblioteket
  • anteckningsstöd
  • datorstöd
  • IT-pedagogiskt stöd
  • särskild mentor eller extra tid för handledning
  • språkstöd, som exempelvis rådgivning kring skrivande genom hjälp till självhjälp
  • teckenspråkstolkning
  • skrivtolkning

Vissa åtgärder kan kräva längre planeringstid. Det är därför viktigt att du i god tid tar kontakt med samordnaren vid det universitet eller högskola där du söker en utbildningsplats.

En annan typ av åtgärd som kan krävas är sådana som avser att förbättra den fysiska tillgängligheten av högskolans lokaler. Det kan vara fråga om förändringar av lokalernas utformning såsom höga trösklar, avsaknad av hiss, placering av dörröppnare och liknande. Det kan också gälla god ventilation för den som är allergiker, teleslingor och god akustik för personer med nedsatt hörsel, förstärkt belysning för personer med synnedsättning etc.

Det är viktigt att framhålla diskrimineringslagens förbud mot bristande tillgänglighet innebär ett krav på att högskolan ska vidta de åtgärder som är skäliga. Om din högskola säger nej till att ge dig en viss form av pedagogiskt stöd eller till att genomföra en viss anpassning av högskolans lokaler, så innebär det alltså inte nödvändigtvis att högskolan brutit mot diskrimineringslagen.