Notera hur studenterna agerar

Ett moment i pedagogiken kan vara att få studenterna att utveckla en känsla för samhörighet, solidaritet och ansvar för andra utanför den närmaste gruppen. Att presentera förhållningsregler i början av kursen, alternativt ta fram sådana i samarbete med studentgruppen, är ett sätt.

Frågor att ställa sig

  1. Uppmärksamma hur studenterna agerar mot varandra i föreläsningssalen, lektionsrummet, labbet eller i projektgruppen. Hur är samtalsklimatet i studentgrupperna? Förekommer det att studenter avbryter andra ofta. Finns det en jargong i gruppen?
  2. Agerar du när studenter osynliggör eller förlöjligar andra?
  3. Bemöter du främlingsfientlighet, homofobi, sexism eller stereotypa påståenden som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna?
  4. Var uppmärksam på arbetsfördelningen vid projektarbeten och gruppövningar. Hur ser arbetsfördelningen ut i grupperna? Fungerar systemet med att studenterna själva får välja vilka de vill samarbeta med tillfredsställande? Gör du medvetna gruppindelningar på bästa sätt?

Källa

En skola i frihet – med ”misstagens" hjälp. I Normkritisk pedagogik: Makt, lärande och strategier för förändring
Björkman, Lotta (2010). En skola i frihet – med ”misstagens hjälp. I Normkritisk pedagogik: Makt, lärande och strategier för förändring. Bromseth, Janne och Darj, Frida (red.). Uppsala: Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet. ISBN 978-91-978186-5-0.

Gruppövning

Samla lärarkolleger eller dina studenter för att diskutera frågorna ovan. Pröva själv den normkritiska pedagogiken och samla sedan kollegiet för att diskutera era nya erfarenheter.

Fördjupning

Att framkalla och förändra ordningen : Aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer
Amundsdotter, Eva (2010). Att framkalla och förändra ordningen: Aktionsorienterad genusforskning för jämställda organisationer. Stockholm: Gestalthusets förlag. ISBN 9789197676687.

I boken beskrivs ett arbete med att framkalla och förändra ordningen, en process för jämställda organisationer. Eva Amundsdotter utforskar tillsammans med 80 deltagare i nätverksgrupper hur normer om kvinnor och män påverkar och skapar olika villkor. En slutsats är att normer upprätthålls genom handlingar. Genom att välja att göra annorlunda, skapas nya möjligheter.

Normkritisk pedagogik: Makt, lärande och strategier för förändring
Bromseth, Janne och Darj, Frida (red.) (2010). Normkritisk pedagogik: Makt, lärande och strategier för förändring. Uppsala: Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet. ISBN 978-91-978186-5-0.

Boken är en av de mer kända antologierna vad gäller normkritisk pedagogik.

Bryt en norm: Din handbok när du blir diskriminerad som student
Sveriges förenade studentkårer (2010). Bryt en norm: Din handbok när du blir diskriminerad som student. Stockholm. Sveriges förenade studentkårer.

Rapporten Länk till annan webbplats. är en sammanställning av resultaten från två projekt som finansierats av Delegationen för jämställdhet i högskolan 2009-2010. Rapporten innehåller personliga erfarenheter av hur diskriminering kan se ut.

Se filmen Normkritisk pedagogik - våga vara självreflekterande